Polędwiczki w sosie żurawinowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu żurawinowego z nutą polskich, soczystych jabłek, orzeźwiającego soku pomarańczowego i pachnącego cynamonem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe

    750 g
  • olej

    3 duża łyż.
  • Bazylia suszona Prymat

    3 duża łyż.
  • sól

    4 szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szczypta

Marynata:

  • olej

    5 duża łyż.
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczek
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczka

Sos żurawinowy:

  • żurawina

    250 g
  • sok pomarańczowy

    125 ml
  • jabłko

    1 szt.
  • cukier trzcinowy

    4 duża łyż.
  • cynamon Prymat

    1 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Krok 2 - Polędwiczki w sosie żurawinowym foto
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą oprószyć i odstawić na około 30minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju bazyliowym z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Krok 3 - Polędwiczki w sosie żurawinowym foto
Sos:
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i posypać cukrem. Na patelni podsmażyć jabłka, żurawinę, dodać cynamon, sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu aż żurawina i jabłka się rozpadną. Całość smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 4 - Polędwiczki w sosie żurawinowym foto
Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry i podawać polane żurawinowym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat