Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
polędwiczki wieprzowe
750 g -
olej
3 duża łyż. -
Bazylia suszona Prymat
3 duża łyż. -
sól
4 szczypta -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 szczypta
Marynata:
-
olej
5 duża łyż. -
Bazylia suszona Prymat
2 łyżeczek -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczka -
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczka
Sos żurawinowy:
-
żurawina
250 g -
sok pomarańczowy
125 ml -
jabłko
1 szt. -
cukier trzcinowy
4 duża łyż. -
cynamon Prymat
1 szczypt
Sposób przygotowania
Wykonanie
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.


Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i posypać cukrem. Na patelni podsmażyć jabłka, żurawinę, dodać cynamon, sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu aż żurawina i jabłka się rozpadną. Całość smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.

Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się