Polędwiczki w sosie Whiskey

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Proste, szybkie, ale jakże eleganckie danie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypta
  • sól

    4 szczypta

Sos whiskey

  • pieczarki brązowe

    250 gramów
  • sos worcestershire

    2 łyżki
  • bulion wołowy

    150 mililitr
  • whisky

    80 mililitr
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • śmietana kremówka

    120 mililitr
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczek
  • szalotka

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczek
  • sól

    0.5 łyżeczka
  • tymianek świeży

    2 gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.


Sos whiskey

Pieczarki kroimy w półplasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż będą rumiane i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić szalotki i czosnku. Dodajemy polędwiczki, pieczarki oraz whisky. Następnie dodajemy bulion, śmietankę oraz sos Worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy sos grubo mielonym pieprzem oraz solą. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Polędwiczki podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się również kasza sorgo, która jest neutralna w smaku.

 

Info dodatkowe:

* użyłam irlandzkiej Whiskey Bushmills

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat