Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z nutą whisky
Prosty do wykonania przepis na kruche polędwiczki wieprzowe z piekarnika. Marynata o smaku whisky Prymat, nadaje potrawie wytrawnego charakteru i tworzy znakomite połączenie z sosem musztardowym.
1. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.
3. Siekamy ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.
4. Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
5. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostałą część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi "odpocząć" przez około 4- 5 minut.
6. Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.