Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w sosie grzybowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad.

Składniki:

Składniki

polędwiczki wieprzowe 700 g
boczek wędzony 10 plastrów
olej 2 łyżki
tymianek świeży 6 sztuk
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Sos grzybowy:

podgrzybki 600 g
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
wino białe półwytrawne 200 ml
śmietanka 30% 200 ml
sos sojowy ciemny 2 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 82% 2 łyżki
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Dodatkowo:

kasza jęczmienna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie grzybowym

Wykonanie

1
Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2cm, lekko rozpłaszczyć dłonią.
Krok 1 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
2
Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30minut.
Krok 2 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
3
Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.
Krok 3 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
4
Sos grzybowy:
Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć, następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do zredukowania połowy objętości wina. Po tym czasie dodać śmietanę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
5
Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.
Krok 5 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak