Polędwiczki w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe

    700 g
  • boczek wędzony

    10 plastrów
  • olej

    2 łyżki
  • tymianek świeży

    6 sztuk
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Sos grzybowy:

  • podgrzybki

    600 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • wino białe półwytrawne

    200 ml
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • sos sojowy ciemny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • masło 82%

    2 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • kasza jęczmienna

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2cm, lekko rozpłaszczyć dłonią.
Krok 2 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30minut.
Krok 3 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.
Krok 4 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
Sos grzybowy:
Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć, następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do zredukowania połowy objętości wina. Po tym czasie dodać śmietanę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Polędwiczki w sosie grzybowym foto
Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat