Polędwiczki odsłona 3 :

Polędwiczki odsłona 3 :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polęwica wieprzowa

    1 szt duża
  • gtrzyby suszone kapelusze

    20 szt
  • miód

    2 łyzeczki
  • sos teriyaki

    3 łyżeczki
  • cebula

    3 szt
  • suszone śliwki bez pestek

    6 szt
  • masło

    2 łyzki
  • smalec

    2 łyzki
  • olej

    2 łyzki
  • pieprz mielony

    1/2 łyzeczki
  • jałowiec

    3 jagody
  • papryka mielona

    - do smaku
  • majeranek

    2 łyzki
  • mini kostka czosnkowa

    1 szt
  • woda

    2,5 szklanki
  • śmietanka słodka

    1/2 szklanki 30 %
  • mąka

    2 łyzeczki
  • wino półsłodkie czerwone

    50 mll
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu Teriyaki , oleju , pieprzu , papryki , majeranku ,rozkruszonej kostki czosnkowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec masło ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby ,pokrojoną w ,,piórka ,, cebulę , pokrojone w paseczki śliwki , resztę marynaty , jałowiec , wino .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .

Podpowiadam , ze wino do potraw można przechowywać zamrożone . Ja kupuję raz na jakiś czas i zamrażam w pojemniczkach do lodu .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

12.10.2011 10:54
Uwielbiam polędwiczki.A pomysł mi się podoba.

joanna77

16.09.2011 21:23
pysznosci

Jolanta40

28.05.2011 06:51
jakie smakowite

pioge7

16.05.2011 10:23
super

Beatris

14.05.2011 09:41
Przepis na szóstkę z plusem.

amorzenek

06.05.2011 08:00
super

pioge7

28.04.2011 21:33
palce lizać

gosia47-47

12.04.2011 17:22
mniam

ronald88

07.04.2011 13:21
pyszne

monika154

27.03.2011 10:04
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat