Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki grzybowe z polentą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki

polędwica wieprzowa 450 g
Bulion grzybowy 0,75 l
grzyby suszone 40 g
cebula biała 1 szt
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

polenta

kasza kukurydziana 1 szklanka
woda 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki grzybowe z polentą

Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości 1 cm i rozpłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Przesmażamy polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z każdej strony. Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu pozostałym z ich smażenia szklimy cebule pokrojoną w księżyce. Wkładamy ponownie polędwiczki. Dolewamy wywar grzybowy i grzybki mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do miękkości.
2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Kaszkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i studzimy. Zestalona kaszkę kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy mało z oliwą. Porcje kaszki przesmażamy na złoto z obu stron. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak