Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 1 sztuka
pierś z kurczaka 1 pojedyncza sztuka
kremówka 300-400 ml
szałwia świeżą kilka listków
pieprz świeżo mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
papryczka chili
imbir
szalotki 2-3 sztuki
sos sojowy 2-3 łyżki
orzechy laskowe 1 garstka
cukinia 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pędy bambusa marynowane 1 słoiczek
bulion 700-800 ml
cukier/miód 1/3 łyżeczki
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
pietruszka kilka gałązek
oliwa 1 łyżka
kasza 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką

Kroki postępowania

1
Grzyby płuczemy, moczymy (najlepiej 1-2 godziny) i zagotowujemy (pozostawiamy wywar grzybowy, który się wytworzy). Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją w odrobinie sosu sojowego i przyprawy do mięsa duszonego.

Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą. Doprawiamy masę solą i pieprzem świeżo mielonymi. Dodajemy połowę rozdrobnionych grzybów podduszonych wcześniej na maśle wraz z szalotką. Do masy dodajemy też 50-70 ml kremówki,pietruszkę,orzechy oraz szałwię.
Krok 1 - Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką foto
2
Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić i zamknąć soki w środku a następnie podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 20 minut przewracając co jakiś czas.
Krok 2 - Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką foto
3
Do pozostałej połowy grzybów wraz z wytworzonym sosem dolewamy kremówkę ok. 100 ml. bulionu i doprawiamy solą i pieprzem Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni-dodajemy pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą cukru/miodu- warzywa mają pozostać chrupkie.
Krok 3 - Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką foto
4
Kuskus zalewamy pozostałym bulionem czekamy aby chwilę napęczniał i przekładamy na patelnie (z łyżką oliwy ) i dusimy go z przetartym czosnkiem. Całość przekładamy na talerz.Polędwiczki kroimy najpierw na kawałki ok.8-10 cm a następnie kroimy je pod skosem, układając jak na zdjęciu.
Krok 4 - Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 02.05.2013 21:38
bardzo smaczny obiad. idealne połączenia
smerfetka79 28.04.2013 10:17
dziękuję za miłe komentarze
kriko 27.04.2013 20:55
lubie takie smakołyki
Krzysztof15 27.04.2013 17:50
super polendwiczki
Janina 27.04.2013 16:58
Bardzo smaczne
paulina2157 27.04.2013 15:22
pięknie podane
iwi 27.04.2013 14:05
Wykwintne jedzonko.
w mojej kuchni 27.04.2013 13:46
smakowite danie na obiad
smerfetka79 27.04.2013 13:40
super, więc tym bardziej polecam:)
lawenda 27.04.2013 13:03
to moje ulubione smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak