Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki duszone w cebuli

5.0
(84)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybki przepis na polędwiczki wieprzowe. Postaw na delikatne mięso duszone z cebulą. Przepis, który przygotuje każdy na pyszny obiad. 

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 gramów
cebula biała 4 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku
ząbek czosnku 1 sztuka

Porada

Propozycja podania: na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek i surówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki duszone w cebuli

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli to jeden z lepszych pomysłów na ich przygotowanie. Duszenie mięsa pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji, a dodatek cebuli dopełnia smaku całej potrawy. 

1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obsmażamy polędwiczki z obu stron przez minutę, a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule oraz rozdrobniony czosnek.

3. Dodajemy polędwiczki i podlewamy wodą tak, aby zakryła mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody. 

Oto inne pomysły na przygotowanie polędwiczek wieprzowych:

Pieczone polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak