Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

polędwica wieprzowa 350 g
wiśnie bez pestek 2 garście
masło 2 łyż
mięta liście 10

Dodatkowo

tymianek
sól
pieprz
papryczka chili mały kawełek suszona peperoncini
wino czerwone 5 łyżek półsłodkie
cukier 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana łyżeczka +odrobina wody

Przepis i sposób przygotowania na: POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM

Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 09.05.2017 20:43
Ja również. :)
benka 09.05.2017 18:41
Z chęcią bym spróbowała takiego połączenia.
Mniam 09.05.2017 11:31
Lubię takie ciekawe zestawienia mięsa z owocami :)
Aleksandra/Olcia 08.05.2017 18:41
zjadłabym wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak