Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 1 sztuka
truskawki 5 sztuk
trawa cytrynowa 2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej

Kroki postępowania

1
Polędwiczkę z dorsza myjemy , suszymy , nacieramy sokiem z cytryny oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową rozgrzewamy ( ew. zwykłą bez dodatku tłuszczu) grillujemy rybę ok 3-4 min z każdej strony.
Krok 1 - Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej foto
2
Z pałeczek trawy cytrynowej odkrawamy końce , zdejmujemy wierzchnią warstwę , kroimy na mniejsze kawałki. W między czasie z truskawek odrywamy szypułki , kroimy je na 4 części,w małym garnuszku podgrzewamy śmietanę z trawą cytrynową ok 3-4 min cały czas mieszając ( w kuchni wydobywa się piękny zapach cytryny)wyjmujemy je ze śmietany.
Krok 2 - Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej foto
3
Dodajemy truskawki oraz cukier , blanszujemy je ok 5 min. Na usmażoną rybę , kładziemy salsę truskawkową oraz plasterek cytryny.
Krok 3 - Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

A_Ka 10.01.2016 20:45
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak