Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką.

Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    1 szt
  • borowiki marynowane

    6-7 szt
  • marchewki

    4-6 szt
  • ryż

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • cukier

    szczypta

MARYNATA

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką.

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Długim i cienkim nożem zrobić w środku nacięcie. Marynowane borowiki, najlepiej takiej samej wielkości, wkładać jeden przy drugim. Grzyby powinny być na całej długości mięsa.
Krok 2 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Przygotować marynatę z podanych składników. Natrzeć mięso i odstawić na około godzinę.
Krok 3 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy wystygnie dodać do niego jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Krok 4 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Uformować kuleczki. Do naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki oliwy i obtoczyć kulki.
Krok 5 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Marchewki pociąć w słupki skropić oliwą, oprószyć delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40min.
Krok 6 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Polędwiczkę obsmażyć krótko z każdej strony.
Krok 7 - Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką. foto
Polędwiczkę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec nie dłużej niż 30min. Ryżowe kulki wstawić do piekarnika na 15min. Smacznego!
Mniam
Całe gorące danie można wyciągnąć z piekarnika. Najpierw wkładamy marchewkę, później polędwiczkę, a na końcu kulki ryżowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

pestka 31.03.2017 11:47
pyszne danie
Grazyna0211 02.08.2016 14:11
smaczne danie
EmciaPichci 14.10.2014 18:48
świetnie wygląda :D
Alex_M 11.10.2014 17:56
rewelacja :)
mysza75 10.10.2014 10:02
Jakie pyszne polędwiczki i fajne nadzienie
wwwiolka 10.10.2014 09:19
Świetny przepis.
Renataj 09.10.2014 22:45
Super pomysł.
Janina 09.10.2014 20:11
Pyszności , a jak się ładnie prezentuje;)
caralajna 09.10.2014 19:03
uroczy jest taki grzybek w przekroju
Zdzisław 09.10.2014 16:44
dla mnie smaczne danie podano

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat