polędwiczka wieprzowa z marchewką i fasolką szparagową po azjatycku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata do mięsa

  • polędwica wieprzowa

    400g
  • sok z limetki

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • sambal oelek

    1 łyżka

dodatkowo

  • fasolka szparagowa

    ok.150g
  • olej do smażenia

  • szalotka

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    do posypania

sos

  • sos sojowy

    3 łyżki
  • sos rybny

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wlewamy do miski z mięsem. Odkładamy do zamarynowania na ok.30 min.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy twarde końcówki, jeśli fasolka jest długa można przekroić ją na pół.
Szalotkę, czosnek i szczypiorek drobno siekamy.
Składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą aż cukier się rozpuści.
Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam olej do woka aromatyzowany trawą cytrynową i imbirem) i smażymy mięso. Kiedy mięso będzie zarumienione odkładamy je na talerz. Na tę samą patelnie dolewamy jeszcze trochę oleju (jeśli jest go mało) i wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy ok. 5 minut. Następnie z powrotem dokładamy mięso i całość zalewamy sosem. Smażymy ok.3-4 minut.
Danie posypujemy szczypiorkiem.
Tak przygotowane mięso podawać z ryżem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 28.07.2015 23:47
Wygląda smakowicie
kloruś 27.07.2015 14:24
chętnie bym skosztowała!
Aleksandra/Olcia 27.07.2015 11:38
uwielbiam takie kolorowe dania
aginaa 27.07.2015 11:15
apetyczne danie
bertpvd 27.07.2015 11:05
piękne kolorystyczne danie
Ania96 27.07.2015 09:40
wygląda ładnie, kolorowo
w mojej kuchni 27.07.2015 08:24
pyszne danie obiadowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat