Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowa polędwiczka w sosie kurkowym
Latem i jesienią udaj się do lasu na grzybobranie lub kup w sklepie, bądź na targu kurki - małe lecz wspaniałe, żółte grzybki. Wykorzystaj je do przygotowania smacznego i prostego obiadu dla rodziny. Polędwiczka w sosie kurkowym zachwyci Was smakiem i będzie błyskawicznie znikać z talerzy!
Kroki postępowania
Polędwiczkę umyć i pokroić na plastry, lekko rozpłaszczyć dłonią i posypać pieprzem. Kurki oczyścić i jeżeli są dość duże pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.
Rozpuścić łyżkę masła na głębokiej patelni i krótko obsmażyć polędwiczkę z dwóch stron. Podlać szklanką wody i dusić 10 minut pod przykryciem. Posolić.
Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 minut, a następnie podlać 1 szklanką wody. Dusić grzyby bez przykrycia, aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną.
Grzyby przełożyć do patelni z polędwiczką. Doprowadzić do wrzenia, zagęścić śmietaną, doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Smacznego!