Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj przygotowałam na obiad polędwiczkę wieprzową w pysznym sosie grzybowym. Danie bardzo smaczne jak stwierdził mój mąż. Grzyby jeszcze w zamrażarce ,kawałek polędwiczki w lodówce i powstało to danie.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki;

  • polędwiczki wieprzowe

    500 gramów
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło klarowane

    2 łyżki

składniki na sos:

  • podgrzybki

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • białe wino

    150 mililitrów
  • śmietana 30%

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Polędwiczkę oczyścić z błonek jeżeli takie są, umyć i osuszyć,następnie pokroić w cm plastry i delikatnie rozbić ale minimalnie ,leciutko.
Oprószyć solą i pieprzem .
W głębszej patelni rozgrzać masło klarowne i podsmażyć z każdej strony plastry polędwiczki.
Po podsmażeniu wyjąć a na tym samym tłuszczu podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone , odsączone z nadmiaru wody grzyby.
Dodać przyprawy i podlać winem i smażyć do połowy odparowania płynu.
Włożyć podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Dodać śmietanę 30 % i mieszając doprowadzić do zagotowania.

Podawać jako dodatek do ziemniaczków, ryżu czy kaszy itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:46
dobre mieso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat