Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj przygotowałam na obiad polędwiczkę wieprzową w pysznym sosie grzybowym. Danie bardzo smaczne jak stwierdził mój mąż. Grzyby jeszcze w zamrażarce ,kawałek polędwiczki w lodówce i powstało to danie.

Składniki:

składniki;

polędwiczki wieprzowe 500 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło klarowane 2 łyżki

składniki na sos:

podgrzybki 400 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
białe wino 150 mililitrów
śmietana 30% 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Polędwiczkę oczyścić z błonek jeżeli takie są, umyć i osuszyć,następnie pokroić w cm plastry i delikatnie rozbić ale minimalnie ,leciutko.
Oprószyć solą i pieprzem .
W głębszej patelni rozgrzać masło klarowne i podsmażyć z każdej strony plastry polędwiczki.
Po podsmażeniu wyjąć a na tym samym tłuszczu podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone , odsączone z nadmiaru wody grzyby.
Dodać przyprawy i podlać winem i smażyć do połowy odparowania płynu.
Włożyć podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Dodać śmietanę 30 % i mieszając doprowadzić do zagotowania.

Podawać jako dodatek do ziemniaczków, ryżu czy kaszy itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:46
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak