POLĘDWICZKA WĘDZONA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

  • sól

  • liść laurowy

    20 szt
  • ziele angielskie całe

    20 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - POLĘDWICZKA WĘDZONA foto
Polędwiczka jest bardzo kruchym i wspaniale smakującą wędliną. Przygotowana według wiejskich receptur oraz wędzona daje niesamowitą rozkosz podniebieniu.
Krok 2 - POLĘDWICZKA WĘDZONA foto
Surową oczyszczoną polędwiczkę umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych
Krok 3 - POLĘDWICZKA WĘDZONA foto
Po 24 h wyjmujemy z zalewy płuczemy pod bieżącą wodą i nabijamy na hak aby powiesić w wędzarni. Możemy wreszcie przystąpić do wędzenia. Drewnem którego używam jest dąb lub olcha oraz na koniec wędzenia jałowiec nadający mięsu piękny kolor i smak. Wędzarnię należy nagrzać i powiesić na haku boczek. Wędzimy ok 3 godzin lecz jest to uzależnione od grubości boczku jeśli jest grubszy dłużej. Sprawdzamy czy mięso jest dobrze wywędzone poprzez wbicie patyczka do szaszłyków. Jeśli wchodzi łagodnie to znak że wszystko jest gotowe. Jeśli chodzi o jałowiec to ja dodaję go na godzinę przed końcem wędzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 30.11.2013 08:56
takie coś to bym zjadła :)
Bernadeta1 21.11.2013 18:07
taka domowa wędzarnia to rewelacja a wyroby pyszne
Barbara40 12.02.2012 17:49
Och, lubie Twoje pysznosci,az chce sie sprobowac zrobic, ale niestety wedzarni brak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat