Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLĘDWICZKA POD PIERZYNKĄ ZE SZPINAKU

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

polędwica wieprzowa 200 g
rozmaryn
ząbki czosnku 5
sól i pieprz

Szpinak

tymianek
Papryka ostra mielona Prymat
bazylia świeża kilka listków OPCJONALNIE
śmietana 3 płaskie łyżeczki
mozzarella opakowanie
szpinak mrożony 450 g

Dodatkowo

masło 2 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: POLĘDWICZKA POD PIERZYNKĄ ZE SZPINAKU

Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam z oliwą, rozmarynem i pieprzem.
Polędwicę kroję pod ukosem na plastry około 1,5 cm. Lekko ugniatam dłonią. Każdy solą z obydwu stron, wkładam do marynaty, odkładam na minimum 2 godziny do lodówki.
Siekam pozostały czosnek.
Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się.
Do czosnku wkładam szpinak, duszę z przyprawami (sól, pieprz, szczypta rozmarynu i tymianku oraz ostra papryka), do niemal całkowitego wyparowania wody. Dodaję śmietanę, mieszam.
Mozzarellę kroję w drobną kostkę, bazylię rwę na mniejsze kawałki, wrzucam do szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera.
Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, dolewam oliwę z marynaty, dobrze rozgrzewam. Układam kawałki mięsa. Smażę minutę, przewracam na drugą stronę, smażę kolejną minutę. Czynność jeszcze raz powtarzam.
Zdejmuję mięso (wcześniej sprawdźcie, czy jest soczyste i różowe w środku - czas smażenia zależy od grubości), przykrywam warstwą szpinaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 17.06.2017 11:07
uwielbiam takie dania ze szpinakiem
Wafelek2601 16.06.2017 21:58
Świetne danie
Wiesława1 16.06.2017 18:58
Pyszne danie
ilka01 16.06.2017 18:29
pyszności ....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak