Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata do mięsa:
-
Musztarda czeska Prymat
1 łyżka -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka -
sos sojowy
2 łyżki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
oregano świeże
1 łyżeczka -
tymianek świeży
1 gałązka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Mięso:
-
polędwiczki wieprzowe
400 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
4 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
4 szczypty
Kasza jęczmienna:
-
kasza jęczmienna
100 gramów -
woda
200 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 szczypty -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
Ziele angielskie całe Prymat
2 sztuki -
masło
0,5 łyżki -
cebula
1 sztuka
Dynia:
-
dynia piżmowa
600 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
4 szczypty -
cukier
4 szczypty -
oliwa
1 łyżka
Sos grzybowy:
-
masło
0,5 łyżki -
miód
0,5 łyżki -
grzyby świeże
200 gramów -
śmietana 18%
200 gramów -
bulion
100 gramów -
Musztarda czeska Prymat
0,5 łyżki -
ocet jabłkowy
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Dekoracja:
-
pietruszka zielona
0,5 garści -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sposób przygotowania
Marynowanie mięsa:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, myjemy i suszymy. Dzielimy na pół. Solimy, pieprzymy i wkładamy do marynaty (najlepiej na parę godzin).
Przygotowanie dyni:
Dynie przekrawamy na pół, wyciągamy środek oraz pestki i kroimy na kształt półksiężyca. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i cukrem. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut, aż dynia się lekko "przypali".
Przygotowanie mięsa:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Mięso porządnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Wkładamy do piekarnika na 7-8 minut w zależności od grubości polędwiczki. Wyciągamy, przykrywamy na około 5-6 minut, żeby mięso odpoczęło.
Przygotowanie sosu grzybowego:
W rondelku rozpuszczamy masło i dolewamy miodu. Wrzucamy cebulkę i karmelizujemy ją. Następnie wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion się zredukuje prawie w całości, hartujemy śmietanę, dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Doprawiamy octem jabłkowym i musztardą.
Przygotowanie kaszy:
W garnuszku szklimy na maśle cebulkę i przesmażamy kaszę. Zalewamy wodą, doprawiamy dużą szczyptą soli i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykrywamy garnek i gotujemy w czasie podanym na opakowaniu. Wlewamy resztę marynaty z mięsa i mieszamy.
Podanie:
Na talerzu wysypujemy kaszę, polewamy delikatnie sosem grzybowym, układamy pokrojoną polędwiczkę i dynię. Dekorujemy pietruszką. Smacznego!:)
Uwaga, aby nie przeciągnąć mięsa. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku i soczysta!:)
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się