Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka musztardowa z sosem grzybowo-musztardowym, kaszą i pieczoną dynią

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szybkie, jesienne danie. Idealnie nadające się na rodzinny obiad, jak i szybką kolację po grzybobraniu.

Składniki:

Marynata do mięsa:

Musztarda czeska Prymat 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
oregano świeże 1 łyżeczka
tymianek świeży 1 gałązka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Mięso:

polędwiczki wieprzowe 400 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

Kasza jęczmienna:

kasza jęczmienna 100 gramów
woda 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
masło 0,5 łyżki
cebula 1 sztuka

Dynia:

dynia piżmowa 600 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
cukier 4 szczypty
oliwa 1 łyżka

Sos grzybowy:

masło 0,5 łyżki
miód 0,5 łyżki
grzyby świeże 200 gramów
śmietana 18% 200 gramów
bulion 100 gramów
Musztarda czeska Prymat 0,5 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Dekoracja:

pietruszka zielona 0,5 garści
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Uwaga, aby nie przeciągnąć mięsa. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku i soczysta!:)

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka musztardowa z sosem grzybowo-musztardowym, kaszą i pieczoną dynią

Marynowanie mięsa:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, myjemy i suszymy.  Dzielimy na pół. Solimy, pieprzymy i wkładamy do marynaty (najlepiej na parę godzin).

Przygotowanie dyni:

Dynie przekrawamy na pół, wyciągamy środek oraz pestki i kroimy na kształt półksiężyca. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i cukrem. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut, aż dynia się lekko "przypali".

Przygotowanie mięsa:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Mięso porządnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Wkładamy do piekarnika na 7-8 minut w zależności od grubości polędwiczki.  Wyciągamy, przykrywamy na około 5-6 minut, żeby mięso odpoczęło.


Przygotowanie sosu grzybowego:

W rondelku rozpuszczamy masło i dolewamy miodu. Wrzucamy cebulkę i karmelizujemy ją. Następnie wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion się zredukuje prawie w całości, hartujemy śmietanę, dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Doprawiamy octem jabłkowym i musztardą.

Przygotowanie kaszy:

W garnuszku szklimy na maśle cebulkę i przesmażamy kaszę. Zalewamy wodą, doprawiamy dużą szczyptą soli i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykrywamy garnek i gotujemy w czasie podanym na opakowaniu. Wlewamy resztę marynaty z mięsa i mieszamy.

Podanie:

Na talerzu wysypujemy kaszę, polewamy delikatnie sosem grzybowym, układamy pokrojoną polędwiczkę i dynię. Dekorujemy pietruszką. Smacznego!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak