Polędwiczka musztardowa z sosem grzybowo-musztardowym, kaszą i pieczoną dynią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Szybkie, jesienne danie. Idealnie nadające się na rodzinny obiad, jak i szybką kolację po grzybobraniu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do mięsa:

  • Musztarda czeska Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • oregano świeże

    1 łyżeczka
  • tymianek świeży

    1 gałązka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki

Mięso:

  • polędwiczki wieprzowe

    400 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty

Kasza jęczmienna:

  • kasza jęczmienna

    100 gramów
  • woda

    200 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • masło

    0,5 łyżki
  • cebula

    1 sztuka

Dynia:

  • dynia piżmowa

    600 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 szczypty
  • cukier

    4 szczypty
  • oliwa

    1 łyżka

Sos grzybowy:

  • masło

    0,5 łyżki
  • miód

    0,5 łyżki
  • grzyby świeże

    200 gramów
  • śmietana 18%

    200 gramów
  • bulion

    100 gramów
  • Musztarda czeska Prymat

    0,5 łyżki
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty

Dekoracja:

  • pietruszka zielona

    0,5 garści
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynowanie mięsa:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, myjemy i suszymy.  Dzielimy na pół. Solimy, pieprzymy i wkładamy do marynaty (najlepiej na parę godzin).

Przygotowanie dyni:

Dynie przekrawamy na pół, wyciągamy środek oraz pestki i kroimy na kształt półksiężyca. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i cukrem. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut, aż dynia się lekko "przypali".

Przygotowanie mięsa:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Mięso porządnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Wkładamy do piekarnika na 7-8 minut w zależności od grubości polędwiczki.  Wyciągamy, przykrywamy na około 5-6 minut, żeby mięso odpoczęło.


Przygotowanie sosu grzybowego:

W rondelku rozpuszczamy masło i dolewamy miodu. Wrzucamy cebulkę i karmelizujemy ją. Następnie wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion się zredukuje prawie w całości, hartujemy śmietanę, dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Doprawiamy octem jabłkowym i musztardą.

Przygotowanie kaszy:

W garnuszku szklimy na maśle cebulkę i przesmażamy kaszę. Zalewamy wodą, doprawiamy dużą szczyptą soli i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykrywamy garnek i gotujemy w czasie podanym na opakowaniu. Wlewamy resztę marynaty z mięsa i mieszamy.

Podanie:

Na talerzu wysypujemy kaszę, polewamy delikatnie sosem grzybowym, układamy pokrojoną polędwiczkę i dynię. Dekorujemy pietruszką. Smacznego!:)

Uwaga, aby nie przeciągnąć mięsa. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku i soczysta!:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat