Polędwica zapiekana pod parmezanem

Ifa

Ifa

Polędwica zapiekana pod parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    500 g
  • wino białe wytrawne

    3/4 szklanki
  • rozmaryn świeży

    1-2 gałązki

Skorupa

  • parmezan

    40 g
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • masło

    1,5 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1-2 szczypty

Sos

  • por (biała część)

    1
  • jabłko

    1
  • woda

    1/4 szklanki

Lista składników

  • olej do smażenia

  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Polędwicę pokroić w poprzek na 2-3 cm kawałki, do pudełka wlać wino i włożyć rozmaryn i polędwicę. Mięso marynować do 5 godzin w zamkniętym pudełku.

2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce wymieszać parmezan, bułkę tartą, posiekany rozmaryn (ten spod marynaty), doprawić lekko solą i pieprzem, wmieszać miękkie masło. Powstanie kruszonka.

3. Mięso wyjąć z marynaty (tej nie wylewać), osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, polędwicę krótko przesmażyć z każdej strony, do przewracania nie używać widelca tylko szczypce, by nie nakłuwać mięsa, bo przy pieczeniu wyschnie.

4. Por oczyścić, pokroić w cienkie półtalarki, jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelnię po obsmażaniu mięsa dać 2 łyżki masła, wrzucić por, podsmażyć z 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli, dodać jabłko i wlać wino spod marynaty. Gdyby sos mocno wyparował dolać 1/4 szklanki wody. Sos dusić ok. 8 minut. Doprawić lekko solą i pieprzem.

5. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Ułożyć polędwiczki na płasko, na każdy kawałek nałożyć kruszonkę, lekko ją dociskając by nie spadła. Między mięso wlać ostrożnie sos. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

08.10.2015 16:15
pyszności ;)

Ada-Gaba

19.04.2015 20:23
smaczny obiadek

Ola1984

19.04.2015 17:32
Fajnie wygląda. Ciekawa propozycja na pożywny obiad :)

jasiek

19.04.2015 16:41
apatyczna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat