Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab bez kości
1 kg -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
5 szt -
kminek Prymat
1/2 łyżeczki -
cukier puder
1 łyżeczka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki -
peklosól
3 łyżeczki -
woda
250 ml
Sposób przygotowania
Woreczek do szynkowara umieszczamy w tymże, wkładamy schab, wlewamy zalewę, woreczek zakręcamy, szynkowar zamykamy i wkładamy do lodówki na 40 godzin.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Mięso parzymy w szynkowarze w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Ważne jest aby temperatura nie przekroczyła 80 stopni.
Po upływie 2 godzin szynkowar chłodzimy pod zimną wodą lub kostkami lodu, a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin do całkowitego stężenia.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się