Polędwica z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • peklosól

    3 łyżeczki
  • woda

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlewamy do garnuszka i dodajemy do niej listek laurowy, ziele i kminek. Gotujemy około 15 minut, odcedzamy. Następnie dodajemy do niej cukier puder, żelatynę i peklosól, wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Woreczek do szynkowara umieszczamy w tymże, wkładamy schab, wlewamy zalewę, woreczek zakręcamy, szynkowar zamykamy i wkładamy do lodówki na 40 godzin.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Mięso parzymy w szynkowarze w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Ważne jest aby temperatura nie przekroczyła 80 stopni.
Po upływie 2 godzin szynkowar chłodzimy pod zimną wodą lub kostkami lodu, a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.10.2016 21:33
Wygląda Smakowicie
dollce 24.11.2015 17:24
super propozycja
iziona 07.03.2014 13:13
Wygląd rewelacyjny u mnie szynkowar też odwala kawał dobrej roboty :)
adelajda 07.03.2014 11:21
dobry schabik :)
DorotaZ 07.03.2014 10:10
Smakowicie wygląda taki schabik:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat