Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na dorsza

  • polędwica z dorsza

    300 g
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • sól morska

    2 szczypty
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 szczypty
  • oliwa

    5 ml

składniki na salsę pomidorową

  • szynka parmeńska

    8 plastrów
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    400 g
  • woda zimna

    1 l
  • sól morska

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • imbir

    5 g
  • szalotka

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    10 ml

dodatek

  • szpinak świeży

    20 g
  • oliwa

    5 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Od strony skóry dodajemy szczyptę papryki wędzonej.
Krok 2 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Szalotkę szatkujemy w drobną kostkę.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Pomidory koktajlowe wrzucamy do wrzątku na 1 minutę. Skórka pomidora powinna pęknąć a proces obierania pomidorów będzie krótszy.
Krok 4 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę i czosnek posiekany w plastry. Smażymy przez 1 minutę. Dodajemy nasze pomidory i dusimy przez 10 minut.
Krok 5 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Na małej ilości oliwy z oliwek smażymy od strony skóry nasze filety. Po około 5-6 minutach wstawiamy patelnię z rybą do piekarnika na 8 minut (termoobieg 60 C).
Krok 6 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Salsę doprawiamy solą i sosem sojowym. Ścieramy świeży imbir i całość mieszamy. Dodajemy sześć porwanych plastrów szynki parmeńskiej
Krok 7 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Szpinak przez 30 sekund smażymy na oliwie.
Krok 8 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
Wylewamy na głęboki talerz salsę, Dodajemy szpinak a na niego rybę. Dekorujemy plastrem szynki parmeńskiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_sl 15.11.2015 18:15
ciekawa propozycja na podanie ryby
2milutka 15.11.2015 14:12
to musi być pyszne!
Andrzej132 15.11.2015 13:39
fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat