Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 450 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
miód płynny 2 łyżeczki
płatki migdałowe 120 g
cytryna 1 szt
olej rzepakowy 1 łyżka
pomarańcza 1 szt
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Polędwicę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na jedną godzinę.
Krok 1 - Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym foto
2
Rybę doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy miodem od strony skóry. Posypujemy migdałami. Wstawiamy dorsza do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (termoobieg 200 C).
Krok 2 - Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym foto
3
Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy przez sitko aby pozbyć się ewentualnych pestek.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym foto
4
Podgrzewamy śmietanę i gotujemy przez 5 minut.
Krok 4 - Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym foto
5
Dodajemy sok pomarańczowy, mąkę i doprawimy solą. Całość redukujemy o połowę.
Krok 5 - Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym foto
6
Wykładamy rybę obok sos pomarańczowy i dekorujemy plastrami pomarańczy.
Krok 6 - Polędwica z dorsza z prażonymi migdałami z sosem pomarańczowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.08.2016 07:18
Aromatyczna ryba
gosia56 02.01.2016 10:10
na pewno pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak