Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z crustem ziołowym, zielonymi, sezonowymi warzywami i sosem szafranowym

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na rybę

polędwica z dorsza
1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
4 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 szczypty
Sklep Prymat
oliwa
20 ml
masło
50 g
gałązki rozmarynu
1 szt

sos szafranowy

Szafran nitki Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
cebula biała
40 g
śmietana
36% 100 ml
masło
10 g
wino białe wytrawne
50 ml

składniki na sezonowe warzywa

szparagi zielone
8 szt
brokuły
60 g
groszek świeży
80 g
ser grana padano
20 g
woda zimna
3 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
bulion drobiowy
200 ml
Sklep Prymat

składniki na crust

natka pietruszki
40 g
masło
20 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
20 g

chipsy z jarmużu

jarmuż
20 g
olej rzepakowy
0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z crustem ziołowym, zielonymi, sezonowymi warzywami i sosem szafranowym

Bulion
Kurczaka myję i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieram włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę i por wrzucam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 20-25 %. Na koniec doprawiam bulion solą.

Sezonowe warzywa
Świeży groszek wrzucam na chwilę do wrzącej wody i odcedzam.. Wycinam z brokuł różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. W garnku do szparagów gotuję obrane do wysokości główek szparagi. Główki do szparagów powinny być poza wodą. Na patelnie topię odrobinę masła. Wrzucam zielone warzywa oraz starty ser. Zalewam bulionem i redukuję do momentu połączenia wszystkich składników.

Chipsy z jarmużu
Smażę na gorącym oleju jarmuż aż zrobi się chrupiący. Po procesie smażenia kładę na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru oleju.

Crust ziołowy
Bułkę tartą, pietruszkę oraz masło blenduję do momentu kiedy powstanie sypki chrust.

Sos szafranowy
W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko.

Ryba
Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję masło i smażę 2 minuty. Po tym czasie wstawiam do piekarnika na 2 minuty (termoobieg 180°C).

Wykończenie dania
Wykładam na głęboki talerz sezonowe warzywa, obok chipsy z jarmużu. Wylewam jedną łyżkę sosu szafranowego. Na postument warzywny wykładam rybę. Opcjonalnie można udekorować danie liśćmi botwinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 04.07.2017 11:40
pięknie wygląda
Konczi 01.07.2017 18:56
Fantastyczna propozycja - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak