Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica z dorsza
160 g -
szynka parmeńska
2 plasterki -
estragon
2 łyżeczki -
seler
1/2 -
mleko 3,2%
250 ml -
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
szparagi zielone
4 -
cydr
250 ml -
czereśnie
8 -
miód
2 łyżki -
masło
50 g -
whisky
50 ml -
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Selera kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym mleku z kardamonem.
Szparagi blanszujemy w cydrze z dodatkiem soli i 25g masła.
Czereśnie karmelizujemy na 25g masła z miodem. Podlewamy whisky i flambirujemy (podpalamy). Doprawiamy pieprzem.
Dodatkowo przepis na sos holenderski znajdziecie na moim blogu tutaj:
http://pasjasmaku.com.pl/2014/04/29/sos-holenderski/ - wystarczy tylko lekko przypalić masło aż nabierze lekko orzechowego smaku.
Całość wykładamy na talerz.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się