Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, seler z kardamonem, szparagi w cydrze, karmelizowane czereśnie, holender z palonym masłem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    160 g
  • szynka parmeńska

    2 plasterki
  • estragon

    2 łyżeczki
  • seler

    1/2
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szparagi zielone

    4
  • cydr

    250 ml
  • czereśnie

    8
  • miód

    2 łyżki
  • masło

    50 g
  • whisky

    50 ml
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę z dorsza oprószamy pieprzem i estragonem. Zawijamy w szynkę parmeńską, Obsmażamy z obu stron i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut.
Selera kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym mleku z kardamonem.
Szparagi blanszujemy w cydrze z dodatkiem soli i 25g masła.
Czereśnie karmelizujemy na 25g masła z miodem. Podlewamy whisky i flambirujemy (podpalamy). Doprawiamy pieprzem.
Dodatkowo przepis na sos holenderski znajdziecie na moim blogu tutaj:
http://pasjasmaku.com.pl/2014/04/29/sos-holenderski/ - wystarczy tylko lekko przypalić masło aż nabierze lekko orzechowego smaku.
Całość wykładamy na talerz.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 02.03.2016 11:12
Wygląda super
KORAL 02.03.2016 09:47
Polędwiczka z dorsza pyszne mięsko :) Najlepsza do ryby po grecku. Ciekawy przepis :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.03.2016 09:29
Wygląda smacznie :)
Krzysztof15 02.03.2016 06:31
palce lizać
norweska20 02.03.2016 00:31
smacznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat