Polędwica z dorsza w pietruszkowym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na rybę

  • polędwica z dorsza

    60 dkg
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe

    12 szt.
  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa

    1/3 szkl.
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • zioła do ryb

  • sok z cytryny (do skropienia ryby)

Składniki na pieczone warzywa

  • seler

    1/4 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • ziemniaki

    3 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • oliwa

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • sól i pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą, posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny. Pietruszkę umyć, wrzucić do blendera. Dodać pieprz cytrynowy, oliwę i sól. Zblendować. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować pesto i ułożyć pomidorki. Przykryć folią. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (10 minut przed końcem zdjąć folię). Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki (wg uznania), wrzucić na blachę, posypać solą, pieprzem, rozmarynem i polać oliwą. Przemieszać. Piec razem z rybą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcepanowy kącik 17.03.2017 12:35
pyszne danie :)
zmaminegozeszytu 19.01.2017 19:46
polecam polędwice z dorsza :)
ewelinapac 19.01.2017 09:25
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat