Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza w pietruszkowym pesto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na rybę

polędwica z dorsza 60 dkg
natka pietruszki 1 pęczek
pomidorki koktajlowe 12 szt.
sól i pieprz do smaku
oliwa 1/3 szkl.
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
zioła do ryb
sok z cytryny (do skropienia ryby)

Składniki na pieczone warzywa

seler 1/4 szt.
pietruszka 1 szt.
ziemniaki 3 szt.
papryka czerwona 2 szt.
oliwa
Rozmaryn suszony Prymat
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza w pietruszkowym pesto

Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą, posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny. Pietruszkę umyć, wrzucić do blendera. Dodać pieprz cytrynowy, oliwę i sól. Zblendować. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować pesto i ułożyć pomidorki. Przykryć folią. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (10 minut przed końcem zdjąć folię). Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki (wg uznania), wrzucić na blachę, posypać solą, pieprzem, rozmarynem i polać oliwą. Przemieszać. Piec razem z rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 17.03.2017 12:35
pyszne danie :)
zmaminegozeszytu 19.01.2017 19:46
polecam polędwice z dorsza :)
ewelinapac 19.01.2017 09:25
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak