Polędwica z dorsza smażona w szynce parmeńskiej z libańskim tabule Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • szynka parmeńska

    5 plastrów
  • cebula

    1/2 szt
  • kapary

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe

    1 garść
  • wino wytrawne

    100 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • czarne oliwki

    1 łyżka
  • grissini

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
W miseczce wymieszaj sok z cytryny wraz ze startą skórką, posiekaną natkę i oliwę. Polędwiczki posól, popieprz i wymieszaj z powstałą miksturą, po czym każdą z osobna zawiń w plastry szynki.
Na patelni rozpuść masło i łyżką zdejmij powstałą pianę. Do masła dodaj kapary, posiekaną niesymetrycznie cebulę i oliwki. Smaż, aż składniki się zeszklą. Wszystkie składniki zdejmij z patelni, pozostawiając samo masło. Podsmaż na nim polędwiczki po 1 minucie z każdej strony. Dodaj z powrotem składniki, które wcześniej wyjąłeś, podlej winem, a na końcu dorzuć pomidorki.
W międzyczasie do miski bardzo drobno posiekaj pozostałą natkę, pomidorki, czosnek i wymieszaj z oliwą. Polędwiczki podawaj polane kaparami, a w kokilce obok tabule z natki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 31.12.2013 13:45
Wykwintne danie.
arbuzowo 28.06.2013 22:32
powiało orientem
Megg 27.06.2013 16:45
rewelacja!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat