Polędwica wołowa w żubrówce i jałowcu, salsa z melona i avocado, emulsja koperkowa, piana z parmezanu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    200 g
  • trawa żubrówkowa

    10 g
  • owoc jałowca

    1 łyżka
  • żubrówka

    200 ml
  • melona cantalupa

    100 g
  • avocado

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • kolendra posiekana

    1 łyżka
  • papryczka chili

    1 łyżeczka
  • oliwa

    50 ml
  • sok z limonki

    1
  • koperek

    1 pęczek
  • żółtko jaja

    1
  • miód

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    150 ml
  • mleko 3,2%

    200 ml
  • parmezan starty

    50 g
  • lecytyna sojowa

    2 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do miski z trawą żubrową, rozgniecionym w moździerzu jałowcem i zalewamy żubrówką. Całość podpalamy i przykrywamy pokrywką, żeby wołowina lekko się uwędziła i przeszła aromatem wszystkich przypraw. Kroimy w plasterki.
Melona i avocado kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, chili i kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
Koperek blendujemy z żółtkiem, olejem, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku i miodem na emulsję - olej dobrze jest dodawać stopniowo, żeby rówomiernie połączył się z resztą produktów.
Mleko gotujemy z parmezanem 4-5 minut i blendujemy na jednolitą konsynstecję. Studzimy do około 55 stopni, dodajemy lecytynę i miksujemy aż powstanie piana.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 02.03.2016 15:39
Mnóstwo smaków.......

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat