Polędwica wołowa w ziołowej szacie i marynacie słodko-kwaśnej prymat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    600 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • marchew

    1 szt
  • marynata słodko-kwaśna Prymat

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej mięso z każdej ze stron. Polędwicę zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec 10 minut w temperaturze 140ºC.
Na oliwie pozostałej ze smażenia mięsa, podsmażyć obrane szalotki, dodać miód, rozmaryn i marynatę słodko-kwaśną Prymat. Całość zalać winem i dusić do momentu zgęstnienia sosu.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszać z majerankiem, posiekaną pietruszką i gorczycą. Polędwicę posmarować z każdej strony przygotowaną marynatą, po czym obtoczyć w warzywach z ziołami i gorczycą, lekko dociskając, aby dobrze przylegały.
Polędwicę pokroić w plastry i podawać z szalotkami pozostałymi podczas przygotowywania marynaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 05.09.2011 10:38
super
kriso 28.06.2011 16:31
ciekawy przepis
szajba2 26.02.2011 14:28
dobrze że bez czekolady
Barbara55 31.10.2010 15:48
ujdzie
rakow2 29.10.2010 19:16
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat