Polędwica wołowa w sosie z octu balsamicznego Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    4 plastry
  • ocet balsamiczny

    100 ml
  • bulion wołowy

    100 ml
  • masło

    2 łyżki
  • mąka do obtaczania

  • mięta

    kilka listków
  • oliwa

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:
Obtaczamy mięso w mące. Na patelnię wlewamy oliwę, czekamy, aż oliwa się rozgrzeje i smażymy na niej mięso po 3 minuty z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Układamy mięso w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aby po podaniu nie wyciekała z niego krew. Tak opieczona polędwica będzie lekko krwista tylko w środku. Należy również pamiętać, by nie nakłuwać mięsa widelcem w trakcie smażenia, gdyż spowoduje to wyciekanie soków i utratę cennych witamin. Po podpieczeniu w piekarniku przekładamy mięso na patelnię, dodajemy masło, a następnie ocet balsamiczny i listki mięty. Solimy do smaku i smażymy na ostrym ogniu, aż do odparowania bulionu i octu. Sos powinien być gęsty, lecz nie wolno dopuścić do karmelizacji octu balsamicznego. Wykładamy mięso na talerze na uprzednio przygotowany świeży szpinak i dekorujemy listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 01.01.2014 22:29
Ciekawy przepis
miki47 29.04.2013 13:10
smakowicie, mniam
edzik 29.04.2013 12:44
musi być naprawde pyszne
idealme 29.04.2013 12:06
ale pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat