Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    200 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty
  • olej do smażenia

    100 g
  • marchewki

    2 szt
  • jarmuż

    50 g
  • woda gorąca

    1 l
  • ziemniaki

    8 szt
  • olej rzepakowy

    20 g
  • woda zimna

    2 l
  • masło

    20 g
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Krok 2 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
Marchewki ścinami w plastry na mandolinie i podsmażamy na maśle przez 1 minutę.
Krok 3 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
Odcedzamy ziemniaki i kroimy w łódeczki. Obtaczamy w oleju i pieczemy w piekarniku na złoty kolor przez 50 minut w temperaturze 150 C (termoobieg).
Krok 4 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
Smarujemy steki olejem z każdej strony. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy steki przez 3 minuty na stronę.
Krok 5 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
Odstawiamy wołowinę na talerz na 2 minuty i doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Krok 6 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
Liście jarmużu wrzucamy do wrzątku na 20 sekund a potem do wody z lodem. Wyciągamy i posypujemy odrobiną cukru. Wykładamy wołowinę, obok ziemniaki z piekarnika, liście jarmużu i marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bertpvd 13.06.2016 11:35
gwarantuję, że na 100% to jest polędwica wołowa :)
bartek8585 13.06.2016 00:02
prezentuje się pięknie,. Nie wiem czy to jakość zdjęcia ale na patelni mięso wydaje się jasne jak wieprzowina.
Malinka 12.06.2016 15:37
Wszystko smacznie się prezentuje :)
KORAL 12.06.2016 13:12
Same wspaniałości..:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat