Polędwica wołowa dojrzewająca z jałowcem i wódką śliwkową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa oczyszczona

    1 kg
  • sól

    600 g
  • cukier

    400 g
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 opakowanie
  • wódka śliwkowa

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sól mieszamy z cukrem. Dodajemy roztarty w moździerzu jałowiec i wódkę.
Polędwicę przykrywamy z każdej strony naszą mieszanką i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 4-5 dni.
Polędwicę opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jest już gotowa do jedzenia, ale im dłużej będzie dojrzewać w lodówce tym będzie smaczniejsza. Możemy ją trzymać nawet kilka miesięcy.
Smacznego :)! / Bon Appetit :)!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 12.01.2016 17:41
Im dłużej tym bardziej słona.
Kolorowa 12.01.2016 17:39
Ogromna ilość soli..
Futka 12.01.2016 12:47
Cudowne i aromatyczne mięsko :)
agaK. 12.01.2016 12:08
Bardzo ciekawe, chętnie bym spróbowała.
IZABELA29 12.01.2016 11:31
nigdy nie robiłam
Ola1984 12.01.2016 10:56
Bardzo fajny pomysł, do tej pory zawsze robiłam suszony schab.
wwwiolka 12.01.2016 10:31
Bardzo fajny przepis.
sliwka 12.01.2016 10:11
Uwielbiam wędliny dojrzewające;)) Pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat