Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • miód

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szałwia

    2 listki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • chili

    szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Reszta składników:

  • ciasto francuskie

    150 gr
  • szynka szwarcwaldzka

    3-4 plastry
  • polędwica wieprzowa

    300 gr
  • oliwa

    10-15 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
Wszystkie skłdniki marynaty wymieszać ze sobą do jednolitego połaczenia się ich między sobą;
Krok 2 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
Zanurzyć w marynacie polędwice i odstawić na kilka godzin (min 2h) do lodówki, raz na jakiś czas przekręcić mięso by każda jego część przeszła aromatami;
Krok 3 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
Następnie obsmażyć polędwicę na dużym ogniu polewając cały czas pozostałą marynatą,aż do uzyskania rumianego koloru ze wszystkich stron;
Krok 4 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
Na cieście francuskim rozłożyć obok siebie plastry szynki, położyć na nich usmażoną polędwicę,następnie owinąć ją najpierw plastrami szynki,a następnie ciastem francuskim.
Krok 5 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
Wierzch ciasta posmarować mlekiem ( dla złotego koloru). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-30 min ( w zależności od wielkości kawałka mięsa, jak widzicie moje było dla dwóch osób ( ok-300 gr) więc wystarczyło 20 minut).Gdyby ciasto francuskie zbyt szybko zaczeło się przyrumieniać przykryć wierzch folią aluminiową;
Krok 6 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
upieczeniu odczekać 5-7 minut
Krok 7 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
a następnie kroić w plastry.
Krok 8 - Polędwica wieprzowa zapiekana z szynką szwarcwaldzką w cieście francuskim foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 20.11.2013 19:12
przepis wymiata
Klausia 21.10.2013 20:47
lubię takie zamarynowane mięso :)
Alex_M 09.06.2013 11:14
wspaniale wykwintne danie :)
Botwinka 05.06.2013 14:17
znakomite danie
Łucja 04.06.2013 23:38
pysznie :)
arbuzowo 02.06.2013 20:30
bardzo fajny pomysł na obiad
Nalesnik 02.06.2013 20:28
super przepis!
teresa18 02.06.2013 14:46
to jest super danie
Dorota37 02.06.2013 12:41
Jak pienie podana i jaka dobra :-)
Kolorowa 02.06.2013 10:29
Ładne zdjęcie, ładnie podane, dobry skład ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat