Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 g
czosnek 2 ząbki
tymianek
kminek
polenta
zioła
woda 1,5 (posolona)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą

Kroki postępowania

1
W moździerzu utrzeć przyprawy z czosnkiem. Dodać oliwę i zamarynować oczyszczoną polędwice, dobrze wklepując przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień.
Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Krok 1 - Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą foto
2
Polentę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Moją zrobiłam tak:
Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.
Krok 2 - Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą foto
3
Upieczona polędwiczkę pokroić w paski. Całość polać sosem własnym z polędwicy.
Krok 3 - Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 27.11.2013 15:48
pyszne mięsko
norweska20 27.11.2013 12:08
smaczne mięsko
dodi 27.11.2013 11:42
ale smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak