Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą
Kroki postępowania
Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.