Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na puree z selera

  • seler korzeniowy

    1/2 szt
  • ziemniaki

    1-2 szt
  • ząbki czosnku

    1-2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Składniki na chipsy z pietruszki

  • pietruszka

    2 szt
  • olej do smażenia

Składniki na polędwiczkę

  • polędwica wieprzowa

    200 g
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos worcestershire

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    1 łyżeczka

Składniki na sos madera

  • szalotka

    1 szt
  • wino czerwone

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    100 ml
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki foto
Przygotowanie puree z selera:
Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy mlekiem. Dusimy ok. 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki foto
Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170-180 stopni i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem chipsy z pietruszki wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.
Krok 3 - Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki foto
Przygotowanie polędwiczki:
Polędwice myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos sojowy i worcestershire oraz musztardę. Przygotowaną marynatą smarujemy polędwice i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie podsmażamy polędwice z obu stron na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut. Podpieczone polędwiczki wyjmujemy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem wstawiamy je ponownie do piekarnika na jakieś 3-5 minut.

Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino madera i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.
Polędwiczki wieprzowe podajemy na puree z selera z chipsami z pietruszki i sosem madera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 30.10.2016 08:43
wszystko mi tu pasuje :)
Grazyna0211 01.05.2016 13:28
smaczne danie
ada.la 15.02.2015 20:09
za to danie powinnaś otrzymać gwiazdkę "michelin"
ada.la 15.02.2015 20:07
wygląda wspaniale
w mojej kuchni 15.02.2015 20:03
smaczne połączenia smakowe
Kolorowa 15.02.2015 20:03
Pyszne danie !
Futka 15.02.2015 19:32
Niezwykle smaczne połączenie delikatnego mięsa, z aromatycznym puree oraz oryginalnymi chipsami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat