Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki
Kroki postępowania
Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy mlekiem. Dusimy ok. 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170-180 stopni i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem chipsy z pietruszki wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.
Polędwice myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos sojowy i worcestershire oraz musztardę. Przygotowaną marynatą smarujemy polędwice i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie podsmażamy polędwice z obu stron na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut. Podpieczone polędwiczki wyjmujemy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem wstawiamy je ponownie do piekarnika na jakieś 3-5 minut.
Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino madera i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.
Polędwiczki wieprzowe podajemy na puree z selera z chipsami z pietruszki i sosem madera.