Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica wieprzowa
600 g -
kasztany jadalne
400 g -
gruszki
2 szt -
cebula
1 szt -
pomidory suszone
6 szt -
śliwki suszone
6 szt -
Goździki całe Prymat
6 szt -
Cynamon cały Prymat
1 szt -
ziele angielskie
6 szt -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
wino białe wytrawne
100 ml -
oliwa
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.
Kasztany nacinamy delikatnie na brzegach i gotujemy w wodzie przez 20 minut, odsączamy i obieramy ze skórki. Polędwiczki kroimy w plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę. Suszone śliwki i pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej gruszki na złoty kolor. Gasimy winem, dodajemy przyprawy korzenne oraz kasztany, śliwki i pomidory suszone. Dusimy przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Na talerzu układamy niewielką ilość cebulki, na niej przygotowaną polędwicę. Podajemy z duszonymi kasztanami.
Komentarze (4)