Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 600 g
kasztany jadalne 400 g
gruszki 2 szt
cebula 1 szt
pomidory suszone 6 szt
śliwki suszone 6 szt
Goździki całe Prymat 6 szt
Cynamon cały Prymat 1 szt
ziele angielskie 6 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 100 ml
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.

Teo Vafidis poleca:
Kasztany nacinamy delikatnie na brzegach i gotujemy w wodzie przez 20 minut, odsączamy i obieramy ze skórki. Polędwiczki kroimy w plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę. Suszone śliwki i pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej gruszki na złoty kolor. Gasimy winem, dodajemy przyprawy korzenne oraz kasztany, śliwki i pomidory suszone. Dusimy przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Na talerzu układamy niewielką ilość cebulki, na niej przygotowaną polędwicę. Podajemy z duszonymi kasztanami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 22:29
Ciekawe połączenie smaków.
zChatyNaKoncuWsi 10.12.2013 12:48
Kombinacja składników bardzo mnie przekonuje. Ciekawa jestem smaku :)
Marta1986 10.12.2013 11:57
pyszności mniam
sanielcia 10.12.2013 10:50
Wygląda obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak