Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.

Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    600 g
  • kasztany jadalne

    400 g
  • gruszki

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • pomidory suszone

    6 szt
  • śliwki suszone

    6 szt
  • Goździki całe Prymat

    6 szt
  • Cynamon cały Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    6 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.

Teo Vafidis poleca:
Kasztany nacinamy delikatnie na brzegach i gotujemy w wodzie przez 20 minut, odsączamy i obieramy ze skórki. Polędwiczki kroimy w plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę. Suszone śliwki i pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej gruszki na złoty kolor. Gasimy winem, dodajemy przyprawy korzenne oraz kasztany, śliwki i pomidory suszone. Dusimy przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Na talerzu układamy niewielką ilość cebulki, na niej przygotowaną polędwicę. Podajemy z duszonymi kasztanami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 22:29
Ciekawe połączenie smaków.
zChatyNaKoncuWsi 10.12.2013 12:48
Kombinacja składników bardzo mnie przekonuje. Ciekawa jestem smaku :)
Marta1986 10.12.2013 11:57
pyszności mniam
sanielcia 10.12.2013 10:50
Wygląda obłędnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat