Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z gruszką i kasztanami Teo Vafidis.*.
Kasztany nacinamy delikatnie na brzegach i gotujemy w wodzie przez 20 minut, odsączamy i obieramy ze skórki. Polędwiczki kroimy w plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę. Suszone śliwki i pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej gruszki na złoty kolor. Gasimy winem, dodajemy przyprawy korzenne oraz kasztany, śliwki i pomidory suszone. Dusimy przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Na talerzu układamy niewielką ilość cebulki, na niej przygotowaną polędwicę. Podajemy z duszonymi kasztanami.