Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa z cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 700 g
cebula biała 2-3 średnie
olej rzepakowy 3-4 łyżki
masło 3-4 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z cebulą

Kroki postępowania

1
Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry grubości ok.2 cm.
Krok 1 - Polędwica wieprzowa z cebulą foto
2
Spodem dłoni rozgnieść każdy kawałek, posypać solą czosnkową i pieprzem z obu stron. Odstawić na kilkanaście minut.
Krok 2 - Polędwica wieprzowa z cebulą foto
3
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Przełożyć na patelnię z połową oleju, posolić i zeszklić ciągle mieszając.
Krok 3 - Polędwica wieprzowa z cebulą foto
4
Do zeszklonej cebuli dolać 2-3 łyżki wody, nakryć pokrywką i dusić kilka minut. Kiedy cebula znacznie zmięknie dodać połowę masła i pieprz do smaku. Smażyć dalej stale mieszając, aż cebula nabierze rumianego koloru.
Krok 4 - Polędwica wieprzowa z cebulą foto
5
Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć plasterki polędwicy i smażyć 3-4 minuty, aż brzegi wyraźnie się zetną.
Krok 5 - Polędwica wieprzowa z cebulą foto
6
Mięso przełożyć na drugą stronę, dołożyć resztę masła i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Na mięsie ułożyć rumianą cebulkę, posypać świeżym pieprzem i podawać z ziemniakami oraz surówką.
Krok 6 - Polędwica wieprzowa z cebulą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.10.2016 20:33
Mięso naprawdę pyszne
IKrakowianka 25.10.2016 19:47
super polędwiczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak