Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce
Mięso obsmażyć (z każdej strony) na oleju i 1 łyżce masła, a następnie przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać resztę masła i zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką.
Panierkę doprawić do smaku.
Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Można dodatkowo skropić olejem - opcjonalnie.)
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależny jest od wielkości/grubości mięsa.)
Po upieczeniu - odczekać około 10 minut i dopiero wtedy można kroić.