Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa 1 kg
musztarda 3 łyżki
sól i pieprz

Skorupka

sucha bułka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
parmezan starty 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
zioła
sól i pieprz

Dodatkowo

masło 3 łyżki
olej 2 łyżki

Porada

Mięso jest miękkie i soczyste, a chrupiąca skorupka nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce

Polędwicę/polędwiczki umyć osuszyć i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
Mięso obsmażyć (z każdej strony) na oleju i 1 łyżce masła, a następnie przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać resztę masła i zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką.
Panierkę doprawić do smaku.
Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Można dodatkowo skropić olejem - opcjonalnie.)
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależny jest od wielkości/grubości mięsa.)
Po upieczeniu - odczekać około 10 minut i dopiero wtedy można kroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:17
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak