Polędwica wieprzowa podana na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków

Polędwica wieprzowa podana na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    60 gram
  • marchew

    4 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • szalotki

    3 sztuki
  • ziemniaki

    620 gram
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka
  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos pieczeniowy

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z polędwicy usunąć wszystkie żyłki i przerosty tłuszczu.

2. Soczewicę wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotuje. Czas zależy od czasu namaczania. Namoczona przez noc soczewica powinna gotować się około 10 minut. Jednak około tego czasu sprawdź czy jest już dobra.

3. Następnie odsącz soczewicę i obmyj pod bieżącą zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odłóż na bok.

4. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

5. Marchewkę pokrój na równe małe kosteczki około 5mm.

6. Szalotki pokrój w cienkie piórka.

7. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.

8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj marchew. Jeżeli chcesz, aby marchew miała lekko karmelowy posmak, dodaj miodu. Po paru minutach dodaj szalotki i czosnek. Smaż, aż marchew będzie miękka. Na sam koniec dodaj soczewicę. Odstaw.

9. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeżeli pokroisz ziemniaki w małą kosteczkę, szybko się ugotują.

10. Następnie dodaj łyżeczkę masła i zrób z nich purée. Dodaj szczyptę pieprzu.

11. Polędwicę lekko obsmaż. Dla średnio wysmażonej smaż około ½ minuty z każdej strony, do uzyskania brązowej cienkiej skorupki. Dzięki temu z polędwicy nie wypłyną wspaniałe soki podczas pieczenia. Jeśli chcesz, aby polędwiczka była dobrze wysmażona smaż około 2 minut z każdej strony. Najlepiej smażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem.

12. Rozwałkuj ciasto francuskie na długość nieznacznie ponad długość polędwicy.

13. Polędwicę ułóż po środku, na brzegu ciasta. Końcówki ciasta załóż do środka na zakładkę. Zroluj ciasto z polędwicą, tak aby otrzymać wałek. Posmaruj koniec ciasta rozkłóconym jajkiem, aby scalić ciasto.

14. Połóż na blaszce do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem wierzch ciasta.

15. Piecz 25 minut albo aż ciasto będzie złociste.

16. Po tym czasie przełóż polędwiczkę na deskę do krojenia i pozwól chwilę “odpocząć”.

17. Pokrój polędwiczkę na cztery równe części.

18. Używając pierścieni do serwowania potraw (u mnie o średnicy 10cm) nałóż na talerzu najpierw purée, następnie warzywa, a na końcu ułóż kawałek polędwiczki.

19. Wszystko polej ciemnym sosem pieczeniowy.

20. Podawaj od razu.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

27.02.2014 21:09
typowe danie ktore tylko wyglada

Anonimowy

27.02.2014 21:08
syf surowe ciasto, surowe mieso

Aleksandra/Olcia

28.10.2013 17:53
mniam,ale danie apetyczne

mela25

11.10.2013 11:43
wygląda przepysznie

Danka

02.10.2013 17:13
pomysłowy przepis

jerzy3

26.04.2013 21:25
długa i wytrawna nazwa,ale mimo to chyba mi posmakuje

agnieszkalider

26.01.2013 16:09
pyszności

miroslawa

17.01.2013 15:10
wygląda bardzo apetycznie, jeszcze nie próbowałam takiej kombinacji, ale soczewicy już używałam w swojej kuchni

Hanna10

16.01.2013 12:14
z pewnością to danie zagości na moim stole

tomek18

13.01.2013 10:37
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat