Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa podana na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków
2. Soczewicę wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotuje. Czas zależy od czasu namaczania. Namoczona przez noc soczewica powinna gotować się około 10 minut. Jednak około tego czasu sprawdź czy jest już dobra.
3. Następnie odsącz soczewicę i obmyj pod bieżącą zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odłóż na bok.
4. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
5. Marchewkę pokrój na równe małe kosteczki około 5mm.
6. Szalotki pokrój w cienkie piórka.
7. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj marchew. Jeżeli chcesz, aby marchew miała lekko karmelowy posmak, dodaj miodu. Po paru minutach dodaj szalotki i czosnek. Smaż, aż marchew będzie miękka. Na sam koniec dodaj soczewicę. Odstaw.
9. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeżeli pokroisz ziemniaki w małą kosteczkę, szybko się ugotują.
10. Następnie dodaj łyżeczkę masła i zrób z nich purée. Dodaj szczyptę pieprzu.
11. Polędwicę lekko obsmaż. Dla średnio wysmażonej smaż około ½ minuty z każdej strony, do uzyskania brązowej cienkiej skorupki. Dzięki temu z polędwicy nie wypłyną wspaniałe soki podczas pieczenia. Jeśli chcesz, aby polędwiczka była dobrze wysmażona smaż około 2 minut z każdej strony. Najlepiej smażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem.
12. Rozwałkuj ciasto francuskie na długość nieznacznie ponad długość polędwicy.
13. Polędwicę ułóż po środku, na brzegu ciasta. Końcówki ciasta załóż do środka na zakładkę. Zroluj ciasto z polędwicą, tak aby otrzymać wałek. Posmaruj koniec ciasta rozkłóconym jajkiem, aby scalić ciasto.
14. Połóż na blaszce do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem wierzch ciasta.
15. Piecz 25 minut albo aż ciasto będzie złociste.
16. Po tym czasie przełóż polędwiczkę na deskę do krojenia i pozwól chwilę “odpocząć”.
17. Pokrój polędwiczkę na cztery równe części.
18. Używając pierścieni do serwowania potraw (u mnie o średnicy 10cm) nałóż na talerzu najpierw purée, następnie warzywa, a na końcu ułóż kawałek polędwiczki.
19. Wszystko polej ciemnym sosem pieczeniowy.
20. Podawaj od razu.
Smacznego!