Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica w sosie orzeszkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica 15 dag
cebula 1
czosnek ząbki 3
mąka pszenna 3 łyżki
orzechy włoskie 1 garść
olej
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica w sosie orzeszkowym

Kroki postępowania

1
Polędwicę kroimy w dość cienkie plastry, obrany czosnek siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Orzechy należy dość drobno posiekać.
Krok 1 - Polędwica w sosie orzeszkowym foto
2
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, po czym przesmażamy po obu stronach kawałki polędwicy, kiedy się lekko zarumienią dodajemy cebulę oraz czosnek,
Krok 2 - Polędwica w sosie orzeszkowym foto
3
o chwili dodajemy również orzechy i przesmażamy 3-4 minuty, po czym wlewamy ok. 0,5 szklanki wody, dodajemy przyprawy do smaku i całość dusimy do czasu aż woda całkiem odparuje.
Krok 3 - Polędwica w sosie orzeszkowym foto
4
Na suchej patelni dość mocno rumienimy mąkę (ma mieć ładny, jasno-brązowy kolorek), następnie do gorącej mąki, wlewamy stopniowo zimną wodę z kranu (ok. 1 - 1.5 szklanki), tak aby nie powstały grudki.
Krok 4 - Polędwica w sosie orzeszkowym foto
5
Całość przelewamy do patelni z mięsem i gotujemy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami bądź kaszą i surówką.
Krok 5 - Polędwica w sosie orzeszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 26.11.2012 16:17
ciekawe
medi 26.11.2012 15:43
Ciekawy przepis,super:)
Cukiereczek13 26.11.2012 15:18
ależ musi pysznie smakować :)
babajaga1969 26.11.2012 15:09
już sama nazwa brzmi smacznie i elegancko - smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak