Polędwica w pikantnej kruszonce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwice wieprzowe

    4 szt
  • oliwa

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • musztarda

    2 łyżki
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • soczewica

    1 puszka
  • cebula czerwona

    2 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • pomidory

    5 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    5 łyżek
  • boczek

    10 chudy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oliwę z oliwek /1 szklanka/ mieszamy z solą , pieprzem i mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwicę myjemy, osuszamy i marynujemy w przygotowanej marynacie z oliwek i przypraw. Miękkie masło mieszamy z musztardą i majerankiem oraz bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek /2 łyżki/,podsmażamy boczek, szklimy posiekaną cebulę i dodajemy odsączoną soczewicę. Dusimy przez 5-7 min, dodajemy obrane pokrojone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku. Marynowane polędwiczki obsmażamy na patelni a następnie obkładamy je "kruszonką" z bułki tartej, masła, musztardy i majeranku.Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 min. Upieczoną polędwicę kroimy w plastry i układamy na soczewicy z dodatkami. W innej wersji zamiast musztardy możemy użyć przecieru pomidorowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat