Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwica w cieście francuskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
sól łyżeczka
masło 30 dag
polędwica wieprzowa 40 dag
olej 2 łyżki
cebula 10 dag
pieczarki 20 dag
gotowana szynka 10 dag
śmietana 4 łyżki
jajko 1 szt
plaster słoniny
kapusta włoska 6 liści

Przepis i sposób przygotowania na: polędwica w cieście francuskim

Mąkę, sól i masło (25 dag) posiekać nożem, zagnieść ciasto dodając stopniowo 1/8 l wody i rozwałkować. Odstawić do schłodzenia pod przykryciem. Olej podgrzać i usmażyć polędwicę, posolić i odstawić do wystygnięcia. Liście kapusty lekko obgotować w dużej ilości wody, przelać zimną wodą, osączyć i zawinąć w ściereczkę. Cebulę, grzyby i szynkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż do odparowania, po wystygnięciu połączyć z szynką, jajkiem i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Na cienko rozwałkowane ciasto nałożyć słoninę, liście kapusty, farsz z szynki i grzybów oraz mięso, ciasto zawinąć. Piec w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 11.11.2010 21:19
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak