Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica łososiowa, domowym sposobem

5.0
(103)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na pyszną, aromatyczną polędwicę łososiową. Domowej roboty wędlina, naturalnie podsuszona. 

Składniki:

schab wieprzowy 1,5 kilograma
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
czosnek 5-10 ząbków
Papryka słodka mielona Prymat 1-2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica łososiowa, domowym sposobem

Mięso peklujemy1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 godziny. W tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 godzin.

Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy pozostałymi składnikami, czosnkiem, pieprzem, jałowcem, papryką, liściem laurowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony. Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem. Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami.

Tak przygotowany kawałek mięsa chowamy do lodówki na 3 doby, w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków. Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć, więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.

Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną domową wędlinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 16.01.2023 20:32
Co w zrqobić żeby nie suszyć.ma być miękka isoczysta.
Doradca Smaku 17.01.2023 08:49
Po zapeklowaniu w lodówce polędwica powinna być przez kilka dni suszona np. w pończosze, ale przecież będzie miękka i soczysta na koniec! :)
ania2610 24.04.2017 14:10
wygląda doskonale!
Justi2401 24.04.2017 09:20
Świetna i domowa bez konserwantów, pyszna!
Habibi 23.04.2017 21:21
moja ulubiona domowa wędlina
RenataZ-et 23.04.2017 21:20
rewelacyjny przepis na pyszną wędlinę
Robi59 07.08.2023 17:12
Wędlina jest po wędzeniu ! więc ... to nie wędlina .
Franciszek 23.04.2017 16:07
super szynka
mirosława4 23.04.2017 14:25
domowa najlepsza
dodi 23.04.2017 14:07
pyszna domowa
Ania321 23.04.2017 13:52
Ciekawy przepis :)
adelajda 23.04.2017 12:33
pyszna wędlinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak