Polędwica łososiowa, domowym sposobem.

Polędwica łososiowa, domowym sposobem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Schab wieprzowy

    1,5 kg
  • sól peklowa

    1 łyzka
  • sól

    1 łyzka
  • cukier

    2 łyzki
  • czosnek

    5-10 ząbków
  • papryka słodka mielona

    1-2 łyzki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyzka
  • liść laurowy

    2-3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso peklujemy: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru.Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h. W tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h. Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy pozostałymi składnikami, czosnkiem, pieprzem, jałowcem, papryką, liściem laurowym.Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony.Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem.Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby, w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków. Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć,.więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.
Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną domową wędlinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

24.04.2017 14:10
wygląda doskonale!

Justi2401

24.04.2017 09:20
Świetna i domowa bez konserwantów, pyszna!

Habibi

23.04.2017 21:21
moja ulubiona domowa wędlina

RenataZ-et

23.04.2017 21:20
rewelacyjny przepis na pyszną wędlinę

Franciszek

23.04.2017 16:07
super szynka

mirosława4

23.04.2017 14:25
domowa najlepsza

dodi

23.04.2017 14:07
pyszna domowa

Ania321

23.04.2017 13:52
Ciekawy przepis :)

adelajda

23.04.2017 12:33
pyszna wędlinka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat