Polędwica łososiowa, domowym sposobem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab wieprzowy

    1,5 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyzka
  • sól

    1 łyzka
  • cukier

    2 łyzki
  • czosnek

    5-10 ząbków
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1-2 łyzki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyzka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso peklujemy: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru.Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h. W tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h. Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy pozostałymi składnikami, czosnkiem, pieprzem, jałowcem, papryką, liściem laurowym.Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony.Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem.Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby, w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków. Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć,.więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.
Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną domową wędlinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 24.04.2017 14:10
wygląda doskonale!
Justi2401 24.04.2017 09:20
Świetna i domowa bez konserwantów, pyszna!
Habibi 23.04.2017 21:21
moja ulubiona domowa wędlina
RenataZ-et 23.04.2017 21:20
rewelacyjny przepis na pyszną wędlinę
Franciszek 23.04.2017 16:07
super szynka
mirosława4 23.04.2017 14:25
domowa najlepsza
dodi 23.04.2017 14:07
pyszna domowa
Ania321 23.04.2017 13:52
Ciekawy przepis :)
adelajda 23.04.2017 12:33
pyszna wędlinka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat