Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica koźlęca w sosie grzybowym
Na patelni rozgrzać olej z masłem i zrumienić na nim polędwiczkę ze wszystkich stron. Jakoś tak wyszło, że z trzech... Powinna mocno się zrumienić. Wlać 300 ml wody, dodać posiekane świeże zioła, posypując przy okazji mięso. Cząbrem posypać tylko mięso. Dodać grzyby - owa duża garść jest umowna, bo każdy z nas ma inną jej pojemność - i grzyby zmielone. Przykryć, i po zagotowaniu dusić na minimalnym ogniu przez 10 minut.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, mieszając. Przykryć ponownie i gotować około 20 minut. W razie konieczności podlać wodą - nie dopuszczając do całkowitego jej wyparowania. Wyjąć mięso i pokroić na plastry. Sos w razie gdyby był za rzadki odparować, po czym delikatnie doprawić i polać nim wyłożone na talerze mięso.
Podałam z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, ale dodatki mogą być takie, jakie nam pasują. Kasza, kopytka, kluski śląskie... Surówka z kiszonej kapusty, sałata, mizeria... W ostatniej chwili Mąż - siedząc już przy talerzu - zapytał dlaczego nie robię zdjęcia. Nie miałam zamiaru dzielenia się przepisem na coś, co rzadko można kupić, ale z drugiej strony... dlaczego nie? Niestety nie kpk - bo właśnie zamiar w ostatniej chwili zmieniony. Jak będziecie mieć okazję kupna koziny, nie zastanawiajcie się. Jest pyszna.