Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    4,5 szklanki
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • masło lub margaryna

    150 g
  • sól

    2/3 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka

Na wierzch

  • jajko

    1 szt
  • mleko 3,2%

    2-3 łyżki
  • sezam

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Mleko podgrzewać z masłem?margaryną tak długo, aż to drugie się roztopi.
Krok 2 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Drożdże zasypać łyżką cukru i poczekać aż się rozpuszczą.
Krok 3 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Jaja zmiksować na białą masę z pozostałym cukrem.
Krok 4 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Do rozpuszczonych drożdży dodać 2 łyżki mąki i tyle mleka z tłuszczem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans.
Krok 5 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Następnie dodać mąkę, sól, pozostałe mleko i zmiksowane jaja. Wymieszać i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 6 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Ciasto powinno być miękkie i delikatnie klejące. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Krok 7 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Gotowe podzielić na 5 części i każdą rozwałkować w okrąg.
Krok 8 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Każde koło podzielić na 4 części i zwijać formując rogalika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kwadrans w ciepłym miejscu do napuszenia.
Krok 9 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Przed pieczeniem posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
Krok 10 - Polecam z czystym sumieniem, czyli pyszne, domowe rogaliki :) foto
Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 20.03.2015 13:11
Smakowicie wyglądają rogaliki :)
Alex_M 17.03.2015 13:17
piękne rogaliki :)
Mama niejadka 17.03.2015 09:22
Super rogaliki
Krystyna32 17.03.2015 07:00
wyglądają pysznie
Barbara13 16.03.2015 23:31
Uwielbiam domowe pieczywo,drożdżówki itd. świetny pomysł
Iwusia 16.03.2015 23:05
zajadałabym i na śniadanie i na kolację :)
barbara11561 16.03.2015 22:56
pyszne domowe rogaliki,na śniadanko super:)
Adam/ZUB3R 16.03.2015 22:25
wyglądają smacznie
owca441 16.03.2015 22:11
wyśmienite na śniadanie
cooked 16.03.2015 21:52
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat