Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
maślanka 1 szklanka
jajko 1 szt
sól do smaku
suszone pomidory 1/2 szklanki pokrojone drobno
drożdże suche 1 opakowanie
woda ciepła 1/3 szklanki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
pomidory b. drobno pokroić
Krok 1 - półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami foto
2
do miski przesiewam mąkę wsypuję drożdże
maślankę podgrzewam dodaję do niej jajko oraz szczyptę soli wodę i roztrzepuję
dodaję do mąki wyrabiam
masło rozpuszczam dodaję do mąki
ciasto przekładam na podsypaną mąką blat i wyrabiam trwa to około 10 minut
jak ciasto odchodzi od rąk posypuję mąką i przykrywam ściereczką i na 1,5 godz.odstawiam.
Krok 2 - półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami foto
3
po tym czasie ciasto dzielę na 10 części ,za pomocą wałka rozwałkować na prostokąt ( 10x15 ) na środek układam pomidory( nie za dużo) i zwijam
Krok 3 - półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami foto
4
układam na blaszkę posmarowaną tłuszczem
nacinam
Krok 4 - półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami foto
5
przykrywam folią na pół godz.
piekę w temp.190 stopni 15 minut
Krok 5 - półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 05.12.2014 12:24
smaczne i zdrowe
ben-ka 04.12.2014 11:24
Świetny pomysł, brawo!
malaczarna23 03.12.2014 17:52
Super buleczki
wwwiolka 03.12.2014 12:19
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak