Pokusa borówkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 szt
  • mąka

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • margaryna kasi

    2 łyżki
  • mleko zagęszczone niesłodzone

    1 szkl
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • borówka amerykańska

    30 dag
  • galaretki ametystowe

    2 szt
  • maliny świeże

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek , ubić pianę, utrwalić cukrem ubijać dodając żółtka na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia , delikatnie mieszać oraz dodać rozpuszczoną zimną margarynę Kasię, przelać na wysmarowaną tłuszczem foremkę małą kwadratową tortownię i upiec .

Piankę przygotować z mleka, które należy ubić ok 3 minut, dodać do niego galaretkę rozpuszczoną w niecałej szklance wody i zimną wlać pod koniec ubijania wymieszać do połączenia i wylać na biszkopt, który jest w tortownicy, pozostawić do zastygnięcia.

Na wierzch rozpuścić galaretkę ametystową w 3,5 szklankach wody, ułożyć borówki i zalać krzepnącą galaretką .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 26.04.2013 07:39
fantastyczna pokusa !! :)
RenataZ-et 01.04.2013 13:38
wygląda faktycznie bardzo kusząco
Dorota59 12.02.2013 17:23
wow
miki47 21.09.2012 20:43
pyszne
1j1o1l1a1 03.08.2011 20:19
mniam mniam...chętnie uległabym tej pokusie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat