Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
jajko 2 szt
cukier 3-4 łyżki
mleko ciepłe 3/4 szkl
masło 50 gram
drożdże suche 1 szt
powidła 250 gram
sól szczypta
orzechy posiekane 1/2 szkl

Lukier

cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI

Kroki postępowania

1
Masło należy stopić i wystudzić.Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz masła.Wyrabiamy chwilę i dodajemy przestudzone masło.Ciasto wyrabiamy ,aż będzie odchodziło od ścianek misy.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy.
Krok 2 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
3
Ciasto dzielimy równo na dwie części i formujemy dwie kule.
Krok 3 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
4
Ciasto należy rozwałkować na okrągły placek i przełożyć na papier lub matę do pieczenia.Musi być troszkę mniejsze od blaszki(urośnie)
Krok 4 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
5
Placek smarujemy powidłami,zostawiając wolny brzeg.
Krok 5 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
6
Orzechy należy drobniej posiekać i posypać powidła.
Krok 6 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
7
Drugi placek należy rozwałkować na taką samą wielkość jak pierwszy.
Krok 7 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
8
Drugim plackiem przykrywamy placek z powidłami i dociskając brzegi sklejamy ,aby nie wypłynęły powidła.
Krok 8 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
9
Ciasto należy pokroić na parzystą ilość kawałków.
Krok 9 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
10
Kawałki ciasta składamy skręcając dwa,każdy w przeciwną stronę.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C
Krok 10 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
11
Do gorącego piekarnika wkładamy ciasto na ok.15-20 minut.
Krok 11 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
12
Ciasto przed pieczeniem można posmarować ,mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.Ja mojego nie smarowałam niczym,bo będzie lukrowane.
Krok 12 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
13
Upieczone wyciągamy z piekarnika do przestudzenia.
Krok 13 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
14
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i polewamy nasz piękny drożdżowy placuszek w kształcie kwiatka.
Krok 14 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto
15
Smakuje rewelacyjnie jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub gorącą czekoladą.
Smacznego:)
Krok 15 - POKRĘCONA DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.12.2014 10:03
fajnie wygląda
ppaulina 25.07.2014 21:45
pychotka :)
gacopierz23 19.07.2014 19:59
piękna i smaczna drożdżówka
Ada-Gaba 12.07.2014 20:50
wygląda przepysznie
Iwusia 12.06.2014 23:05
robiłam podobnie, ale z kemem czekoladowym - bardzo smaczne ciasto
magduś83 27.05.2014 15:49
mniam mniam jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być rewelacyjna :)
misia53 21.05.2014 18:33
wygląda fantastycznie
luna76 11.05.2014 12:03
Piękna i apetyczna :)
wwwiolka 08.05.2014 10:07
Bardzo fajny przepis.
Magula 08.05.2014 08:35
Cudna drożdżóweczka
Krystyna32 08.05.2014 06:16
bardzo apetyczna
Megg 07.05.2014 23:07
pięknie się prezentuje
ada.la 07.05.2014 21:21
fajna drożdżówka
Jusiaa 07.05.2014 19:54
Aż prosi się o kawałek :)
brioszka 07.05.2014 19:19
aaa uwielbiam drożdżówki, taką koniecznie muszę zrobić! :)
mirosława4 07.05.2014 18:18
prezentuje się smacznie i zapewne tak smakuje
Krzysztof15 07.05.2014 18:15
wyglada apetycznie
Kasia35 07.05.2014 18:13
ślicznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak