Poisson en papillote avec zucchini et carotte, ragoût au vin blanche

Poisson en papillote avec zucchini et carotte, ragoût au vin blanche

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

    1 płat
  • marchew

    1 sztuka
  • cukinia

    1 mała sztuka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    kilka szczypt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • szalotka

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    2 garście
  • wino białe wytrawne

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Dokładnie wymyć rybę, osuszyć i dość obficie osolić.
2. Marchewkę oczyścić, pokroić w słupki szerkości ryby
3. Cukinię umyć i również pokroić w słupki
4. Pietruszkę posiekać
5. Szalotki obrać i pociąć w pierścienie.
6. Rybę poporcjować na wymagane wielkości, w międzyczasie włączyć piec na około 200 st.C.
7. Ułożyć rybę na papierze, nałożyć pocięte składniki dodatkowe, podlać winem.
8. Papier zawinąć. Zawijając staramy się robić to dookoła ryby. zakładając kolejne warstwy papieru na zakładkę (jedno na drugie). Ostatnia warstwa papieru wkładana jest pod rybę.
9. Czynności numer 7 i 8 powtarzamy dla reszty porcji ryby.
10. Blachę z zawiniętą rybą wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy przez około 20 minut.
11. Wyciągamy rybę i rozcinamy papier uważając na parę wydobywającą się ze środka.
12. Pałaszujemy z ulubionym sosem przy pomocy 2 widelców uważając na ości :)
Kupując rybę zapytaj skąd jest. Ryby hodowlane są mniej zdrowe, a czasami nawet niezdrowe (np. hodowlany łosoś norweski). Ryby łowione powinny posiadać informację o numerze łowiska. Uważajmy również na glazurę, najlepsze ryby mają jej mniej niż 10%

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat