Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poisson en papillote avec zucchini et carotte, ragoût au vin blanche

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba 1 płat
marchew 1 sztuka
cukinia 1 mała sztuka
Pieprz biały mielony Prymat kilka szczypt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
szalotka 2 sztuki
natka pietruszki 2 garście
wino białe wytrawne 1 kieliszek

Porada

Kupując rybę zapytaj skąd jest. Ryby hodowlane są mniej zdrowe, a czasami nawet niezdrowe (np. hodowlany łosoś norweski). Ryby łowione powinny posiadać informację o numerze łowiska. Uważajmy również na glazurę, najlepsze ryby mają jej mniej niż 10%

Przepis i sposób przygotowania na: Poisson en papillote avec zucchini et carotte, ragoût au vin blanche

1. Dokładnie wymyć rybę, osuszyć i dość obficie osolić.
2. Marchewkę oczyścić, pokroić w słupki szerkości ryby
3. Cukinię umyć i również pokroić w słupki
4. Pietruszkę posiekać
5. Szalotki obrać i pociąć w pierścienie.
6. Rybę poporcjować na wymagane wielkości, w międzyczasie włączyć piec na około 200 st.C.
7. Ułożyć rybę na papierze, nałożyć pocięte składniki dodatkowe, podlać winem.
8. Papier zawinąć. Zawijając staramy się robić to dookoła ryby. zakładając kolejne warstwy papieru na zakładkę (jedno na drugie). Ostatnia warstwa papieru wkładana jest pod rybę.
9. Czynności numer 7 i 8 powtarzamy dla reszty porcji ryby.
10. Blachę z zawiniętą rybą wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy przez około 20 minut.
11. Wyciągamy rybę i rozcinamy papier uważając na parę wydobywającą się ze środka.
12. Pałaszujemy z ulubionym sosem przy pomocy 2 widelców uważając na ości :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak