Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • jajko

    2+1
  • drożdże

    25 gramów
  • sól

    1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna

    200 ml
  • masło

    250 gramów
  • cukier

    1 łyżka
  • ser gouda

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki foto

Ser ścieram na tarce na małych oczkach. Przygotowuję zaczyn drożdżowy poprzez rozkruszenie drożdży w miseczce, dodanie łyżki cukru, mąki i ciepłej wody (do konsystencji śmietany), wymieszanie i odstawienie na ok. 10 minut do zapoczątkowania rośnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję zaczyn drożdżowy, masło, 2 jajka i śmietanę i wstępnie łączę składniki.

Krok 2 - Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki foto
Zawartość miski wysypuję na blat lub stolnicę, dodaję ok. 25 dag sera żółtego (najlepiej, by był mocny w smaku, typu gouda lub cheddar). Wyrabiam dokładnie ciasto.
Krok 3 - Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki foto

Ciasto wałkuję na grubość ok. 5-6 cm, składam w kopertę i wstawiam do lodówki, by się schłodziło (na ok. 20 -30minut). Po upływie tego czasu znów wałkuję ciasto i ponownie składam i wkładam do lodówki. Dzięki takiej obróbce stworzą się w cieście warstwy, podobnie jak w cieście francuskim. Składanie i wałkowanie ciasta powtarzam minimum 3 razy, najlepszy efekt uzyskałam po pięciokrotnym złożeniu.

Krok 4 - Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki foto

Schłodzone ciasto wałkuję ostatecznie na grubość 1 cm. Następnie wycinam bułeczki. Aby bułeczki się rozwarstwiły podczas pieczenia, odciskam na cieście rant małego słoiczka (średnica ok. 5-6cm) i nożem wycinam kółka z ciasta.

Krok 5 - Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki foto

Każdy kawałek układam na papierze do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję pozostawionym serem. Można posypać także oregano lub bazylią. Bułeczki piekę ok. 20minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Krok 6 - Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki foto
Upieczone pogácsa wykładam na ręcznik papierowy, by nie zaparowały. Najlepiej smakują na ciepło i do piwa, można je także pogdrzewać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, bądź jeść na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ironiq 28.10.2017 18:09
Hej, dzis wlasnie upieklem te buleczki, wyszly doskonale. :) Super przepis. Male uwagi praktyczne dotyczace rzeczy, na ktore sie natknalem: - brak w przepisie info, kiedy i w jakiej formie dodac maslo... Ja dodalem do maki, bardzo miekkie. - uzylem Cheddara z biedronki, 1,5 opakowania - mimo pieciokrotnego walkowania i chlodzenia nie udalo ki sie uzyskac konsystencji ciasta francuskiego, raczej cos zblizonego do drozdzowego - okrawki ciasta zagniatalem i znow wykrawalem ciastka - musialem dodac jeszcze ok 1 szklanki maki w trakcie wyrabiania - w sumie wyszlo tych ciasteczek ok 90 :) - 2 duuze blachy pelne - teraz dodalbym odrobine cukru pudru do ciasta, smak jest serowy bardzo, dalszy smak minimalnie gorzkawy, pewnie wina sera - druga blacha ciasta - po 2 ziarnka grubej soli pod ser, idealnie sie sprawdza To tyle :) dzieki jeszcze raz za przepis :) Pozdrawiam Irek
Grażyna13 24.04.2014 10:55
Podobają mi się :)
Malinka 06.03.2014 21:59
Wyglądają na bardzo apetyczne :)
Marzena34 12.12.2012 17:20
fajne
pacpaw 25.11.2012 16:19
faktycznie coś nowego i przede wszystkim smacznego
eli82 18.08.2012 14:37
coś nowego
Ada-Gaba 08.08.2012 13:27
wyglądają apetycznie
mariowalcz25 15.03.2012 11:13
będę musiał to wypróbować
Jarlin 01.12.2011 21:39
fajny przepis :)
sylwia / sytofala 01.12.2011 20:30
interesujące :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat