Przepis i sposób przygotowania na: Pogácsa - węgierskie serowe bułeczki
Kroki postępowania
Ser ścieram na tarce na małych oczkach. Przygotowuję zaczyn drożdżowy poprzez rozkruszenie drożdży w miseczce, dodanie łyżki cukru, mąki i ciepłej wody (do konsystencji śmietany), wymieszanie i odstawienie na ok. 10 minut do zapoczątkowania rośnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję zaczyn drożdżowy, masło, 2 jajka i śmietanę i wstępnie łączę składniki.


Ciasto wałkuję na grubość ok. 5-6 cm, składam w kopertę i wstawiam do lodówki, by się schłodziło (na ok. 20 -30minut). Po upływie tego czasu znów wałkuję ciasto i ponownie składam i wkładam do lodówki. Dzięki takiej obróbce stworzą się w cieście warstwy, podobnie jak w cieście francuskim. Składanie i wałkowanie ciasta powtarzam minimum 3 razy, najlepszy efekt uzyskałam po pięciokrotnym złożeniu.

Schłodzone ciasto wałkuję ostatecznie na grubość 1 cm. Następnie wycinam bułeczki. Aby bułeczki się rozwarstwiły podczas pieczenia, odciskam na cieście rant małego słoiczka (średnica ok. 5-6cm) i nożem wycinam kółka z ciasta.

Każdy kawałek układam na papierze do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję pozostawionym serem. Można posypać także oregano lub bazylią. Bułeczki piekę ok. 20minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

