Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto drożdżowe

  • woda ciepła

    100 ml
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • olej

    100 ml
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • jogurt naturalny

    200 gram typu Greckiego
  • sól

    1 płaska łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    50 gram
  • białko

  • żółtko jaja

  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    700 gram
  • sezam

    4 łyżeczki do posypania bułek

farsz

  • ser feta

    300 gram
  • natka pietruszki

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Do miski wkładamy mleko, wodę, pokruszone drożdże, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy rozpuszczając wszystkie składniki. Następnie dodaj śmietanę,jogurt i olej. Rozpuszczone składniki pozostaw na 5 minut. Następnie dodaj białko i stopniowo mąkę.
Krok 2 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Wyrabiaj ciasto tak długo aż nie będzie się kleić do rak i miski. odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. (Ja użyłam do wyrabiania miksera z końcówką typu "hak" do ciasta drożdżowego ).
Krok 3 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Farsz: Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sera , doprawiamy pieprzem i dokładnie razem mieszamy.
Krok 4 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Gdy ciasto wyrośnie podziel je na około 18 kulek.
Krok 5 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Następnie kulkę rozwałkować na prostokąt, na długi brzeg rozłożyć przez całą długość trochę farszu. Z drugiej strony ciasto ponacinać za pomocą noża do pizzy na paseczki o szerokości 2cm.
Krok 6 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Ciasto zwijamy od strony farszu aż na paseczki.
Krok 7 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Następnie zwijamy rulon w ślimaka.
Krok 8 - Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta foto
Przekładamy gotowe bułeczki na blachę ,aby sobie podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki żółtkiem i posyp np.sezamem.
Bułeczki pieczemy w ok 170st C przez 20-25 minut.
Marta Ryżek-Kalkowska
Takie bułeczki można zrobić również w wersji na słodko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2016 17:37
Polecam są ciekawe w smaku.
KORAL 11.09.2016 15:31
Uwielbiam drożdżowe wypieki :)
Diana Rusiłowicz 03.09.2016 01:34
Pyszne i urocze :)
Marta Ryżek-Kalkowska 01.09.2016 23:12
Dziękuję :)
trufelek 31.08.2016 20:39
Wyglądają pysznie! :)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.08.2016 23:01
Dziękuję Patrycja.
Patrycja33 21.08.2016 21:46
wygladaja bardzo ladnie:-)
Marta Ryżek-Kalkowska 17.08.2016 19:21
Polecam, ten smak jest niebieński :)
Konczi 17.08.2016 16:19
porywam dwie bułeczki - super
ben-ka 17.08.2016 11:26
Jakie śliczne !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat