Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poezja

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

crunchy 200 g
krem kokosowy 200 g
czekolada deserowa 100 g
jogurt grecki 400 g
śmietana 30% 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
cukier 70 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
owoce
galaretka 2 szt
woda zimna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Poezja

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temp. pokojowej. Crunchy rozdrabniamy, mieszamy z kremem kokosowym i czekoladą. Przekładamy na tortownicę (średnica ok 26 cm) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Jogurt grecki mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Namoczoną żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści, mieszamy z jogurtem (aby nie powstały grudki warto najpierw zahartować odrobiną jogurtu i dodać mieszaninę do reszty jogurtu). Ubijamy śmietane i delikatnie mieszamy z jogurtem. Wykładamy na przygtowany wcześniej spód i schładzamy w lodówce do zastygnięcia.
Galaretke przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, schładzamy.
Na zastygniętej masie jogurtowo-śmietanowej układamy owoce i zalewamy lekkko ściętą galaretką. Ciasto schładzamy min 3h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 03.11.2013 21:41
Pyszny deser :)
Pyszota 03.11.2013 20:48
baardzo pyszne
Megg 03.11.2013 20:47
prezentuje się wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak