Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
masło 2 łyzki
kiełbasa 50 g
starty ser 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

Piekarnik nagrzać do 200st C.
Ziemniaki przeciąć na pół i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok 25 min, aż ziemniaki zmiękną.
W między czasie podsmażyć kawałki kiełbasy i zetrzeć ser.
Wyciągnięte z piekarnika ziemniaki lekko wystudzić, wydrążyć środek zostawiając skorupkę tak aby nie pękła Środek każdej „łódeczki” wysmarować masłem.
Pozostałą wydrążoną część ziemniaka pokroić na drobne kawałki i dodać do kiełbasy. Dodać jajko i wszystko razem wymieszać. Przyprawić. Dodać ser.
Miksturę nakładać do ziemniaków i piec przez ok 15-20 min aż jajko się zetnie a ser zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirecka12 03.02.2014 14:12
musi być bardzo pyszne
Adrian3 21.01.2013 15:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak